tisdag 15 september 2009

Första Skoldagen

Kom just hem från Första Skoldagen! 15 september är en stor festdag här i Bulgarien, det är då alla barn börjar skolan och man hälsar varandra med "grattis till skolstarten" eller "grattis till förstaklassaren". Idag är det en härlig solig höstdag och stämningen var på topp på skolgården med alla förväntansfulla finklädda barn - alla med var sin stor blombukett till fröken. Flaggan hissades, rektorn hälsade välkommen och så höjdpunkten på programmet - Bulgariens premiärminister Boiko Borissov höll tal och hälsade alla elever väkomna!!!! Storasyster som idag började 1:an kan känna sej hedrad över ett sånt storbesök första skoldagen. Flera TV-kanaler filmade det hela, så ikväll får vi kolla på nyheterna.
Efter invigningen på skolgården fick alla barn gå upp i sina klassrum och i dörren stod fröken och hälsade välkommen med ett stort bröd som man fick bryta en bit av och doppa i honung, en bulgarisk tradition vid festliga tillfällen.
Barnen fick sina skolböcker, Lillebror var dock lite arg "jak också lill ha böckel å kliva" (-jag vill också ha böcker och skriva...)
Efteråt var vi, liksom alla andra Bankya-bor, ute på prommenad nere i centrum, glass, fika och lek på lekplatsen.

Inga kommentarer: