måndag 30 augusti 2010

Måndag morgon

 

Blev sittande här framför datorn nu på morgonen, medan de små tittar på Tummelisa-film och äter ostsmörögås och mjölk. Storebror, är på läger fortfarande, har varit borta en vecka i Rodopebergen, idag åker de till havet för ännu en lägervecka.
Jag sitter och väntar på en gubbe som ska komma och såga 10 kubik ved idag, men njuter av tystnaden än så länge innan han kommit och börjat jobba.
Idag är det svalare ute, igår satt vi och frös vid en temperatur på 26 grader...
Nu är det dax att städa upp lite här hemma!
Posted by Picasa

lördag 28 augusti 2010

Varmt!

Värmerekord idag, på em var det 38 i skuggan. Vi häller i oss vatten och saft och äter massa vattenmelon, men man får ändå lite ont i huvudet av värmen. Skönt nu när det är kväll och lite svalare ute, nyduschad med vått hår känner man sej ganska fräsch och sval. Sitter och lyssnar på syrsorna som spelar ute i den mörka sommarkvällen. Nu blir det lite fika och film med mannen!

Storasyster och Lillebror

 

Storasyster och Lillebror leker så bra tillsammans, här med en Playdoh-leksak och modellera som Lillebror fick när han fyllde år.
Storebror är borta på läger i 2 veckor, vi saknar honom och pratar med honom i telefon varje kväll. Storasyster och Lillebror leker så bra med varandra, och njuter av sommarlov och ledigt.
Igår rensade jag och min man i nedervåningen, bra sysselsättning i en sval källare när det är 35-36 grader ute i skuggan. Vi städade och målade och gjorde iordning ett rum där jag ska ha engelskalektioner nu när höstterminen snart drar igång. Samtidigt kommer det fungera som gästrum, så hjärtligt välkommmen hit om du har vägarna förbi! Kommer lägga upp något foto snart när allt är klart där nere, men idag ska vi fortsätta röja och städa.
Posted by Picasa

onsdag 25 augusti 2010

måndag 23 augusti 2010

fredag 20 augusti 2010

Lekstugan

 

Idag är det en sån där härlig sommardag, bara ca 30 grader och så fläktar det en lite lagom ljum vind, som riktigt smeker skinnet. Man har tunnt linne och kortaste shortsen och håret uppsatt, så att man inte blir svettig. Frukost i morses ute i trädgården med vattenmelon, vindruvor, fetaost och tomat. Lunch på baksidan i valnötsträdets täta skugga. Kaffe med mannen och en kompis till mej på balkongen. Barnen leker, 5 stycken till antalet just nu. En sån där dag man vill minnas och ta med lite ljum vind och lite gröna söta vindruvor, som man kan plocka fram när det blir vinter och kallt.
Men vi har inte bara latat oss och ätit gott, vi har jobbat också. Jag har varit och storhandlat och lagat mat, mannen målar fönster och fönstergaller på undervåningen. Och nu kommer snart en lastbil med 10 kubikmeter ved... Och nu ska jag städa lite.
Posted by Picasa

torsdag 19 augusti 2010

Torsdag

 
Posted by Picasa


Ligger och slöar en liten stund med datorn... Tänk vad mycket tid man sparar när man inte sätter på datorn en dag... Man blir mer effektiv, och får gjort en massa. Igår och idag tex har jag städat och röjt i garderober och bland leksaker, spelat spel med barnen och varit social... Men nu ikväll tittar jag in här lite trots allt, samtidigt som jag sträcker ut mej i min mjuka säng.
Vi har väldigt varmt, 35 grader, så man håller sej helst inne på dagarna. Barnen har kompisar här hela dagarna, härligt med huset fullt!
Nu när det svalnat lite ska jag snart gå ut och gå med hunden...

tisdag 17 augusti 2010

Frukost på verandan

 

Visst är det en fin och stämningsfylld bild? Frukost på mosters veranda...
Posted by Picasa

måndag 16 augusti 2010

Grållen

Morfar är ute och kör granris med Grållen
 

Jag har fortfarande inte fört över nya kort till datorn, men här är ett fint kort från Äng!

Just nu är det måndag morgon, mannen har just åkt till jobbet, barnen sover fortfarande och jag har njutit i lugn och ro av kaffe och smörgås med fetaost och tomat här på balkongen. Så här på morgonen kan man faktiskt sitta ute i solen, under dagen undviker man den helst.

Igår kväll var barnen ute och lekte till halvelva, de har så roligt tillsammans med barnen på gatan och det är ju sommarlov, så vi låter dom vara.

Igår när vi kom hem från kyrkan så stod det ett paket på bordet på terrassen, det var från min gulliga granne i huset bredvid och det innehöll ett paket med goda kakor och en lapp "Med önskan om en trevlig söndagseftermiddag". Och vi hade en trevlig fikastund i skuggan i trädgården, jag och min man, med kaffe, kakor, vindruvor och melon! Ja, barnen fick också förstås, de åt kakor och glass tillsammans med sina lekkompisar på balkongen.

I lördags kom vi hem från vår lilla tripp ute i landet. Det är alltid roligt att vara ute och resa, men sedan när man kommer hem uppskattar man så otroligt sitt hem. "Borta bra men hemma bäst" som det heter. Här i Bankya är det så svalt och skönt jämfört med i staden vi var. Igår var det tex "bara" 38 grader i skuggan hos oss... Och man sover så gott här, svalt inne i sovrummet eftersom vi bor på första våningen. Vet inte hur det är högst uppe i vårt hus hos hyresgåsterna på tredje våningen...

I lördags när vi åkt från vår släkting i Gabrovo, så åkte vi förbi min svärmors födelseby. Vi hade beställt honung från en man där, 50 kg till vår familj och 75 till några vänner, så vi hade bilen full av honung! God honung från lindblommor! Vi tittade in hos några släktingar, och överallt blir man bjuden på något, och tanterna går runt i trädgården och fyller den ena påsen efter den andra med tomater, paprika, auberginer, gurkor... Så nu har vi kylen full av goda solmogna tomater!!!

Nu dök en liten pjamaspojke upp, dax att fixa lite frukost till honom. Han var förresten så gullig igår kväll, han hade pjamas på (hade själv valt ut en med lång ärm...) och han var själv på balkongen och åt björnbär ur en skål. Efter en liten stund kom han till mej och visade en mycket blålila pjamasärm, och sa "Titta hur det blev en annan dag när jag åt mat" men jag förstod nog att det inte var "en annan dag". Och när vi skulle äta kvällsmat ute på balkongen och jag hade dukat, så var han själv där ute lite, och rätt som det var sa han så oskyldigt "jag stänger dörren till köket lite" och då anade jag ugglor i mossen, och tittade ut på det dukade bordet, och på en tallrik var det så fint upphällt en hög av massa blandade kryddor och salt... Han gör lite små bus då och då, vår lile pojke, men vi älskar honom så mycket ändå!!!



Posted by Picasa

lördag 14 augusti 2010

Lordag morgon

Lordag morgon i Gabrovo, bara jag, lillebror och slaktingen vakna. Snart ska jag ga upp, slaktingen,tant Genka, har lovat mej att visa hemligheten till hennes goda banitza, sa jag ska vara med nar hon bakar.
Igar var vi ute pa promenad nar det blev lite svalare vid 21tiden, vi akte upp mot en bergssluttning i utkanten av staden, en kille som ar 15 - barnens brylling, var med och visade oss runt. Ratt som det var sa han "har finns en djurpark". Den var oppen sent pa kvallen och gratis intrade, sa vi gick in. Och dar fanns det bade lejon och vargar, ornar och strutsar, ett litet minizoo med utsikt over alla bergstopparna i Balkanbergen. Mysigt. Sen var vi pa en lekplats till sent pa kvallen, och sen hem till tant Genka.
Lagenheten dar hon bor ar inte stor, men det finns plats for alla. En etta med kok, hon sover i koket dar det finns tva sangar. Vi sover i vardagsrummet, jag och lillebror i en sang, mannen i en sang, de tva stora barnen i en baddsoffa! Finns det hjarterum sa finns det stjarterum!

fredag 13 augusti 2010

I Gabrovo

Ar just nu i Gabrovo hos var kara "tant Genka", en gammal slakting till min svarmor. Hon tar alltid sa val hand om oss. Vi har just atit en god lunch (grekisk moussaka med auberginer, zuchini, mm, grillade paprikor, sallader, banitza och vattenmelon till efterratt. Nu har vi brett ut oss i vardagsrummet och vilar lite pa maten, ute ar det for hett for att ga ut, minst 35 i skuggan, vantar pa att det blir lite svalare frammat kvallen sa att vi kan ga ut pa promenad.
Vi hade egentligen tankt aka hit idag pa morgonen, men sa igar kvall vid 19.30 nar vi satt ute i tradgarden hemma hos oss och at kvallsmat sa sa min man lite fundersamt att det kanske vore battre att aka pa kvallen. Vi samlade ihop vart bagage och kom ivag vid 9, akte nar det var svalt och skont och lugnt ute pa vagarna, och dok upp har hos slaktingen klockan 1 pa natten...!!!
Idag pa morgonen efter en god bulgarisk frukost tog hon fram alla leksaker som ar kvar efter hennes barnbarn, och vi lamnade barnen har nagra timmar medans vi hade olika saker att utratta har i stan.

torsdag 12 augusti 2010